نظری بر تحمیل کنسرسیوم به ایران به مثابه پیامد کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲
زاهدی پس از به قدرت رسیدن به مذاکراتی پرداخت که نتیجه‌اش تحمیل، قراردادی تحت عنوان کنسرسیوم به ایران بود. با تصویب این قرارداد باز هم اکتشاف، استخراج و فروش نفت به دست شرکت‌های خارجی سپرده شد و دولت ایران تضمین کرد که تا ۲۵ سال نفت تولیدی‌اش را به شرکت‌های عضو کنسرسیوم بفروشد و این پایانی بود بر تمام زحماتی که ملت ایران بابت ملی کردن صنعت نفت متحمل شده بودند
یادداشت «محمدرضا کائینی» در باب فرجام نهضت ملی ایران (۳)
بر خلاف دکتر محمد مصدق-که از آخرین رجالی بود که به جریان نهضت ملی ایران پیوست-آیت الله سید ابوالقاسم کاشانی پس از شهریور بیست، از نخستین سیاسیونی است که استیفای همه جانبه حقوق ملت ایران را سرلوحه فعالیت‌های خویش قرار داد.
یادداشت «محمدرضا کائینی» در باب فرجام نهضت ملی ایران (۲)
مصدق، در شباهنگام بیست و هشت مرداد و در پاسخ به یکی از نزدیکان که تاسف خود از ماوقع را در قالب جمله " بد شد! " ابراز داشتد، جمله‌ای گفت که شاید بتوان ناگفته‌ها و نانوشته‌های بسیاری را از آن خواند: "خیلی هم خوب شد، به جای اینکه مردم کوچه و بازار مارا ببرند، دو ابرقدرت بردند! "
نظر و تحلیلی از زمینه‌های کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲
شاه منتظر انحلال مجلس از سوی نخست‌وزیر بود تا مطابق قانون اساسی وی را برکنار نماید. این نکته‌ای بود که بار‌ها از سوی اطرافیان دکتر مصدق به وی گوشزده شده بود ولی غرور نخست‌وزیر سبب شد تصور کند شاه جرئت چنین کاری را در حقش ندارد. سرانجام دکتر مصدق به رغم مخالفت دوستان رفراندوم را برپا کرد و پس از پایان رأی‌گیری اعلامیه انحلال مجلس را سریعاً به اطلاع شاه رساند، اما شاه مجلس هفدهم را منحل نکرد!
یادداشت «محمدرضا کائینی» در باب فرجام نهضت ملی ایران (۱)
پهلوی دوم در جوانی و خامی به سلطنت رسید. او پس از خلع پدر، نفرت جامعه را نسبت به او-که در قالب کنش گری‌های سیاسی و اجتماعی رخ می‌نمود-به چشم می‌دید و بدین تظاهر می‌کرد که سعی دارد رویه‌ای متفاوت از پدر در پیش گیرد
«گفتنی‌ها و خاطره‌هایی از حاشیه و متن وقایع ۲۸ مرداد ۱۳۳۲» در گفت‌وشنود با داریوش اسدزاده
شاه شخصیت محکمی نداشت و همیشه تا تقی به توقی می‌خورد، تصمیم به فرار می‌گرفت. باور نمی‌کردم که بخواهد و مهم‌تر از آن بتواند برگردد. فکر می‌کردم برخی وابستگان به دستگاه سلطنت، دارند برای خوش‌خدمتی به او مانوری می‌دهند، ولی از آن طرف نمی‌دانستم چه دستی پشت ماجراست و در واقع این کار امریکایی‌هاست
«جستار‌هایی در ماهیت یک گفتمان درباره ۲۸ مرداد ۱۳۳۲» درگفت‌وشنود با دکتر سید محمود کاشانی
مصاحبه حاضر با دکتر سید محمود کاشانی، فرزند آیت الله کاشانی، روایتی متفاوت از رویداد ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ دارد. امید می‌بریم که انتشار این گفت‌وشنود، به جریان چالش و تضارب آراء در این باره دامن زده و آن را غنی‌تر سازد.
جستار‌هایی در زمینه‌ها و پیامد‌های رویداد ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ در گفت‌وشنود با مرحوم دکتر علی شریعتمداری
اگر کمی به گذشته نهضت ملی وکودتای ۲۸ مرداد بازگردیم، درمی‌یابیم که یکی از عواملی که به گونه غیر مستقیم، زمینه‌ساز پدید آمدن این واقعه شد، استعفای نابهنگام دکتر مصدق پس از رد درخواست او برای وزارت دفاع از شاه بود. از آن دوران چه خاطراتی دارید؟
تأملی کودتای ۲۸ مرداد در گفت‌وشنود با آیت‌الله سیدهادی خسروشاهی
جناب «پیشوا» در ماه‌های پایانی زمامداری خود، در اقدامی حیرت‌انگیز مجلس را منحل کرد و سپس رفراندوم بی‌حاصلی را که اکثر اعضای جبهه ملی هم با آن مخالف بودند برگزار کرد و در پاسخ به انتقاد درست دکتر سنجابی گفت: «حضرتعالی ظاهراً امروز چرس کشیده‌اید!»
گفت‌وگو با مارک گسیروسکی، استاد دانشگاه ایالتی لوییزیان درباره کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲
ارک گسیروسکی، استاد دپارتمان علوم سیاسی دانشگاه ایالتی لوییزیان است که در مقطعی به‌عنوان مشاور وزارت خارجه آمریکا مشغول به کار بوده است.
۲