کد خبر: 934281
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۲۱:۴۹
بانک‌مرکزی باید با صرافانی که در زمان افت بازار با توقف معاملات ارز مانع ادامه کاهش نرخ می‌شوند، برخورد کند
با گذشت ۱۳ آبان و آغاز موج دوم تحریم‌های امریکا، بازار ارز و سکه نه تنها دچار نوسان نشد، بلکه طی دو روز گذشته با کاهش محسوسی نیز روبه‌رو شد.
جعفر تکبیری
با گذشت ۱۳ آبان و آغاز موج دوم تحریم‌های امریکا، بازار ارز و سکه نه تنها دچار نوسان نشد، بلکه طی دو روز گذشته با کاهش محسوسی نیز روبه‌رو شد.

به گزارش «جوان»، براساس گزارش‌های میدانی روز گذشته روند کاهش قیمت ارز که از دو روز گذشته آغاز شده، همچنان ادامه یافت و حتی برخی از صرافان نیز پیش‌بینی ورود دلار به کانال ۱۲ هزار تومان را داشتند. همین اتفاق باعث شده بود که دلالان و صرافان طی دو روز گذشته به خاطر واهمه از ضرر و زیان از خرید و فروش ارز خودداری کنند. موضوعی که به نظر می‌رسد بانک مرکزی باید به آن ورود کند و با صرافانی که در زمان افت بازار با توقف معاملات مانع از ادامه کاهش نرخ ارز می‌شوند، برخورد کند.

تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمت دلار در بازار تهران به رقم ۱۳۳۰۰ تومان رسید، اما جالب اینجا بود که همزمان با افت شدید قیمت ارز آن هم بر‌خلاف پیش‌بینی‌ها در خصوص افزایش نرخ آن پس از ۱۳ آبان، تعداد زیادی از دلالان و واسطه‌های خرد طی دو روز گذشته در بازار حضور نیافته بودند و خیابان فردوسی یکی از روز‌های خلوت خود را طی شش ماه گذشته پشت سر گذاشت.

همچنین در سبزه میدان و خیابان فردوسی هم واسطه‌گران کمتری زمزمه‌وار پیشنهاد خرید و فروش دلار زیر قیمت صرافی را مطرح می‌کردند و معدود واسطه‌گران حاضر در بازار نیز از نبود مشتری گلایه داشتند.

دلایل کاهش حضور دلالان ارزی در بازار

برخی کارشناسان ارزی، سه دلیل را در کاهش حضور واسطه‌گران خرد بازار مطرح کردند؛ اولین دلیل از نظر آن‌ها کاهش حضور تقاضا و به‌خصوص خروج تقاضای افراد عادی از بازار بود. این موضوع موجب شده است مراجعانی که به سوی واسطه‌گران برای تهیه دلار می‌رفتند کاهش پیدا کنند و درآمد روزانه این گروه کاهش پیدا کند. واسطه‌گران از خود دلاری ندارند و درآمد آن‌ها وابسته به سودی است که از جابه‌جایی دلار میان افراد عادی و معامله‌گران بزرگ به‌دست می‌آورند.

دومین دلیلی که از نظر فعالان در کاهش فعالیت معامله‌گران خرد تأثیر داشته است، برخورد‌های پلیس با دلالان و صرافان غیر‌مجاز طی چند وقت اخیر است. البته واسطه‌ها در برابر این برخورد‌ها معمولاً مصونیت بیشتری دارند؛ چراکه در بیشتر اوقات ارزی را با خود حمل نمی‌کنند که مشمول جریمه‌های سنگین شوند.
دلیل سومی که برخی فعالان آن را در کاهش تعداد واسطه‌گران مؤثر دانستند، ایجاد معافیت نفتی برای هشت کشور و همچنین لغو تحریم تعدادی از بانک‌های ایرانی در این خصوص بود. اتفاقی که گفته می‌شود تأثیر روانی بر بازار ارز گذاشته است.

این شرایط در حالی بود که فعالان بازار ارز همچنان بر عرضه و تزریق ارز با هدف کنترل بازار از سوی دولت تأکید داشتند و آن را ابزاری مؤثر برای بهبود وضعیت بازار ارز می‌دانستند. از نظر آن‌ها ارز بازارساز با اشکال مختلف عرضه توانسته از یکسو مانع ثبت نوسانات افزایشی در بازار شود و از سوی دیگر، قیمت را به سطوح پایین‌تر هدایت کرده است. علاوه بر این گروهی دیگر عرضه و فروش شمش‌های طلا در بانک کارگشایی را از عوامل کاهش نوسان در بازار طلا و سکه دانسته‌اند. گروه دیگری بر عرضه حواله درهم تکیه داشته‌اند و عده دیگری بر عرضه خرد برخی صرافی‌های دولتی و خصوصی به‌عنوان عامل کاهشی قیمت تکیه می‌کنند.

شایعاتی که بر بازار تأثیر می‌گذارد

بازار سکه و طلا نیز همچون بازار ارز روز‌های آرامی را پشت سر می‌گذارد و قیمت هر قطعه سکه بهار آزادی روز گذشته تا ۴ میلیون و ۳۳۰ هزار تومان نیز قیمت‌گذاری شد و با قیمتی در همین حول و حوش روز کاری را به پایان برد.

صرافان می‌گویند در حالی قیمت‌ها این روز‌ها بالا و پایین می‌شود که معامله جدی چندانی در بازار صورت نمی‌گیرد. یکی از فعالان این بازار در خصوص وضعیت خرید و فروش سکه در شرایط کنونی گفت: این روز‌ها کمتر کسی سکه می‌خرد یا تن به فروش می‌دهد، آینده بازار در هاله‌ای از ابهام است و خبر‌هایی به سرعت در بازار می‌پیچد که تأثیر خود را به شکل آنی نشان می‌دهد.

وی گفت: به‌عنوان مثال برخی می‌گویند سکه‌های جدید قرار است ضرب شود و به این ترتیب قیمت سکه‌های ضرب شده سال ۱۳۸۶ دستخوش تغییر می‌شود، اما به سرعت معلوم می‌شود این خبر‌ها مبنایی ندارد. گزارش‌های میدانی از بازار سکه نیز نشان می‌دهد بسیاری از صرافان خرید و فروش سکه را متوقف کرده‌اند و در پاسخ به این درخواست‌ها می‌گویند سکه‌ای برای فروش نداریم و خرید سکه نیز در کار نیست.
برخی تحلیل‌ها دلالت بر آن دارد که خرید و فروش بر قیمت‌هایی توافقی صورت می‌گیرد. کشتی آرای، فعال بازار طلا و سکه نیز عامل رشد قیمت‌ها را افزایش قیمت دلار اعلام کرده است. به گفته وی مهم‌ترین عامل نوسان قیمت سکه این روز‌ها تغییرات نرخ ارز است.

دیروز قیمت سکه تمام‌بهار آزادی در بازار تهران به ۴میلیون و ۳۳۰ هزار تومان رسید. در بازار آزاد هر قطعه نیم‌سکه بهار آزادی ۲ میلیون و ۱۹۰ هزار تومان، ربع‌سکه یک میلیون و ۲۱۰ هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی ۶۸۰ هزار تومان فروخته می‌شود. هر گرم طلای ۱۸عیار هم ۴۰۵ هزار تومان ارزش‌گذاری شده است، ضمن آنکه هر اونس طلا در بازار‌های جهانی با قیمت ۱۲۰۷ دلار معامله می‌شود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار