کد خبر: 941861
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۷ - ۰۰:۱۳
لرستان ظرفیت کشت زعفران به صورت دیم را دارد
طبق تحقیقات به عمل آمده در حال حاضر سراسر مناطق استان لرستان برای کشت محصول زعفران مناسب است و با آزمایش‌های به عمل آمده از زعفران تولیدی لرستان، این محصول از لحاظ کیفیت در درجه ممتاز قرار دارد
حوريه ملكى
سرویس ایران جوان آنلاین: چند وقتی است که در فضای مجازی مطالبی در خصوص کشت زعفران در گلخانه و میزان سودآوری بالای این کار منتشر و دست به دست می‌چرخد. هر چند این افراد ایجاد اشتغال و کارآفرینی را هدف اول خود عنوان می‌کنند، اما به گفته کارشناسان این کار اصلاً به صرفه نیست و اگر افرادی بخواهند تولید زعفران به روش گلخانه‌ای را با هدف سودآوری و اشتغال ثابت مد نظر داشته باشند حتماً به ضرر منتهی می‌شوند.

در خبر‌هایی که در رابطه با تولید زعفران در گلخانه منتشر می‌شود افرادی سودجو تظاهر به اشتغالزایی و کارآفرینی می‎کنند در حالی که این روش در مقیاس بالا، به‎صرفه نیست. زیرا پیاز زعفران باید در پایان شهریور تحت شرایط مناسب در سینی یا جعبه چیده شده و در قفسه قرار گیرد، بنابر این نمی‌توان پیاز‌ها را هرساله با هزینه زیاد از زمین درآورد یا خریداری کرده و با قیمت بالا نگهداری کرد. چون اکثر مردم تمایل دارند با هزینه و زحمت کمتر، در فضای کوچکتر محصول بیشتری بدست بیاورند، فکر می‌کنند که کشت زعفران در گلخانه‌ها، آن هم در مساحت‌های مختلف و کوچک می‌تواند برایشان سودآوری داشته باشد، اما این یک اشتباه بزرگ است و حتماً بدون برآورد کردن هزینه‌ها نمی‌توان به روز‌های خوشی در این مسیر امیدوار بود. در همین رابطه رسول درویشیان، پژوهشگر مهندسی منابع طبیعی با بیان اینکه متأسفانه افرادی با انتشار مطالبی در خصوص کشت زعفران در گلخانه، با هزینه تبلیغات بسیار بالا و وعده سود زیاد مشغول جذب افکار مردم هستند، می‌گوید: «با توجه به اینکه پیاز‌های زعفران برای خرید و نگهداری هزینه بالایی به فعالان این عرصه تحمیل می‌کند، باید قبل از ورود به این کار حتماً میزان هزینه کرد، وضعیت بازار و بازگشت سرمایه محاسبه شود.» این کارشناس ادامه می‌دهد: «بعد از برداشت گل اگر شرایط جوی اجازه دهد دوباره و با صرف هزینه بیشتر باید پیاز‌ها به زمین برگردانده شوند، چون اگر به زمین باز نگردند دیگر زایشی از آن پیاز صورت نمی‎گیرد و در واقع بعد از گلدهی از بین می‎رود که همین مسئله هم بسیار هزینه بر است.»

۲۵ کیلو زعفران در هر هکتار

درویشان با بیان اینکه از ادعا‌های افراد سودجو این است که اگر پیاز‌ها درشت باشند کلاله بیشتری تولید می‌شود، تأکید می‌کند: «اگر پیاز درشت باشد با روش کاشت اصولی و علمی، داخل زمین نیز همین نتیجه گرفته می‎شود و ارتباطی ندارد که داخل زمین یا گلخانه کشت شود.»

در میان استان‌های ایران، لرستان این استعداد را دارد که به سمت کشت زعفران در اراضی دیم کم بازده پیش برود. بر همین اساس در حال حاضر نیز در لرستان افرادی هستند که روش کاشت اصولی و علمی را پیش گرفته و ۲۵ کیلوگرم در هکتار برداشت کرده‎اند. به همین خاطر گروهی به فکر سودجویی از این وضعیت افتاده‌اند با برگزاری کارگاه کشت زعفران گلخانه‎ای مبالغی را از مردم گرفته و آن‌ها را به امید خدا رها می‎کنند؛ در نهایت اگر کشاورزان از این طرح جواب نگیرند پاسخ آنان این است که پیاز درشت نبوده یا شرایط به خوبی رعایت نشده است. حال با توجه به اینکه لرستان قابلیت کشت این گیاه در شرایط دیم را دارد و ۷۵ درصد اراضی زراعی استان دیم است بایستی متقاضیان را به سمت درست هدایت کرد و به فکر ایجاد اشتغال و کارآفرینی بود. این در حالی است که لرستان ظرفیت تبدیل شدن به قطب تولید زعفران با کیفیت در ایران و دنیا را دارد. درویشان، کارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی هم در این باره می‌گوید: «به دلیل اینکه اراضی زراعی دیم استان مناسب برای کشت زعفران هستند باید توجه بیشتری به این امر مهم شود چراکه در کشور تنها در لرستان کشت تحت شرایط دیم صورت گرفته و نتیجه بخش بوده، بنابر این بدلیل شرایط اقلیمی مناسب بایستی این استان به سمت کشت زعفران در اراضی دیم کم بازده پیش برود.»

تمام لرستان آماده کشت زعفران

البته کشت زعفران آن هم به صورت دیم در لرستان حرف تازه‌ای نیست و چند سال پیش بود که یکی از اعضای هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی لرستان از فراهم بودن شرایط آب و خاک استان برای کشت دیمی زعفران در این استان خبر داده بود. کریم خادمی، با بیان اینکه نتایج تحقیقات در استان نشان داده است که کشت زعفران به صورت دیم هم امکانپذیر است، گفته بود: «طبق تحقیقات به عمل آمده در حال حاضر سراسر مناطق استان لرستان برای کشت محصول زعفران مناسب است و با آزمایش‌های به عمل آمده از زعفران تولیدی لرستان؛ این محصول از لحاظ کیفیت در درجه ممتاز قرار دارد.» این کارشناس با اشاره به ارزش غذایی علوفه زعفران در مقایسه با کاه گیاه گندم و جو، تصریح کرد: «از مزارع گندم و جو در سطح استان لرستان نمونه‌های مختلفی جمع‌آوری شده و در آزمایشگاه مورد تجزیه و آنالیز قرار گرفته و همچنین از مزارع زیر کشت زعفران نمونه‌های تصادفی انتخاب و مشابه گندم و جو مورد تجزیه قرار گرفتند و در نهایت نتایج تجزیه و تحلیل نشان داد که متوسط میزان پروتئین خام علوفه زعفران ۳۷ /۷ درصد و کاه گندم ۶۸ /۲ و جو ۲۵ /۳ درصد است.»
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
سعیده دیندار
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۳۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۱۳
0
0
سلام وقت بخیر بنده فارغ التحصیل رشته کشاورزیم تمایل دارم پرورش زعفرانو پشت بام خانه اجرا کنم محل زندگیمونم اردبیل هست بنظر شما این کارو انجام بدم یا نه
ممنون میشم اگه راهنمایی بفرمایید.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار